La pandèmia de coronavirus ha provocat una crisi sanitària però també econòmica i social. Alguns sectors com el comerç, n’han patit directament les conseqüències. Els que es dediquen a l’alimentació, la farmàcia, les entitats financeres… el que cobreixen serveis essencials han pogut obrir persiana, els altres, no.
Aquesta crisi, explica Jordi Vilarrubias, president de Vilanova Comerç, ha afectat de manera diferent els comerços locals, depenent del sector al que pertanyen. Els que van haver de tancar portes el dia 13 de març, són els més afectats, perquè no han fet calaix. La situació ha obligat a aquests comerços a buscar alternatives a la venda tradicional i des de fa unes setmanes ofereixen servei a domicili.
Vilarrubias assegura que una trentena de comerços associats a Vilanova Comerç ja estan fent servei a domicili. Alguns bars i restaurants estan valorant també aquests opció, una mesura que els pot ajudar a apaivagar l’impacte econòmic que ha provocat el coronavirus. Les acadèmies han optat, per exemple, per fer classes telemàtiques.
Jordi Vilarrubias també ha explicat que alguns comerços que no han pogut obrir s’han acollit a diferents ajudes, però lamenta que aquest sigui un tràmit excessivament burocràtic que està donant pocs resultats. “Ara per ara, assegura, encara no s’ha fet efectiva cap ajuda”.
“Els establiments que sí han pogut obrir estan en millors condicions”, diu Vilarrubias. “El confinament han fet que el veïnat es desplaci el mínim possible i per tant, la compra es fa més a prop dels domicilis. És una bona oportunitat que s’ha d’aprofitar per posar en valor el comerç de proximitat”.
Pel que fa a l’abastiment de gènere, el president de Vilanova Comerç, ha dit que s’ha assegurat des del primer moment. “En moments puntuals, i donada la demanda d’algun producte concret, alguns establiments s’han quedat sense estoc, però ha estat una cosa puntual” afirma.
“Al principi del brot, la gent comprava de manera més compulsiva i irracional però poc a poc, s’ha anat normalitzant aquesta compra que es fa de manera més ordenada i tranquil·la”.
Sobre les mesures de protecció i seguretat, Jordi Vilarrubias assegura que s’és molt estricte. La dependència porta guants i mascareta, alguns establiments han optat per marcar línies a terra per garantir una distància de seguretat amb la caixa, altres han instal·lat mampares de metacrilat. També es vigila molt l’aforament als establiments i de vegades es fa esperar als clients al carrer. “La gent, diu Vilarrubias, és molt responsable i entèn perfectament que són mesures que es prenen per la seva seguretat”.
Vilanova Comerç esperarà a conèixer les condicions del desconfinament abans de plantejar-se un ajornament de la Ruta de la Tapa
Aquest proper mes de maig s’havia de celebrar la Ruta de la Tapa, i és evident que quedarà anul·lada. Des de Vilanova Comerç volen esperar que el govern comuniqui les condicions del desconfinament abans de plantejar-se un ajornament de l’activitat. Recordem que aquesta és una iniciativa que implica bars i restaurants i que aplega molta gent en espais reduïts. “Caldrà esperar doncs a conèixer les restriccions que s’imposaran al sector de la restauració abans de prendre una decisió”, explica Jordi Vilarrubias.